Svenska herrlandslaget i handboll


Det svenska herrlandslaget i handboll har haft många stora framgångar under åren där man tagit många guldmedaljer i olika mästerskap. I just världsmästerskapet tog det svenska herrlandslaget i handboll VM-guld två gånger under femtiotalet (1954 och 1958) och två gånger under nittiotalet (1990 och 1999). Det svenska herrlandslaget i handboll har också tagit tre silver (1964, 1997 och 2001) samt fyra brons.

Det första VM-guldet som Sverige någonsin tog var 1954. Värdlandet var just Sverige vilket underlättade stödet som det svenska herrlandslaget i handboll fick under matcherna. Sveriges herrlandslag i handboll tog sitt VM-guld efter att ha vunnit över Västtyskland med 17-14. Västtyskland kom därmed på en silverplats och Tjeckoslovakien (som Sverige slog med 23-14) kom på en bronsplats.

I världsmästerskapen 1958 i Östtyskland vann Sveriges herrlandslag i handboll också ett VM-guld vilket blev Sveriges andra VM-guld någonsin. Här vann Sveriges herrlandslag i handboll efter att ha slagit Tjeckoslovakien som därmed tog en silverplacering och västtyskland som fick brons.

Det dröjde sedan ända till 1990, det vill säga 32 år senare innan det svenska herrlandslaget i handboll tog sitt nästa VM-guld. Denna gången spelades mästerskapet i Tjeckoslovakien och här vann Sverige efter att ha slagit Sovjetunionen (som tog silver) och Rumänien (som tog brons). Detta blev alltså det svenska landslaget i handbolls tredje VM- guld någonsin.

Nio år senare, 1999, så tog det svenska herrlandslaget i handboll sitt fjärde VM-guld. Detta världsmästerskap spelades i Egypten och här vann Sverige över silverplacerade Ryssland (fd. Sovjet) och Jugoslavien (som tog brons). Finalen i detta VM blev en riktig rysare där slutresultatet blev 25-24 till Sverige.

Europamästerskapen har varit en framgångshistoria för det svenska herrlandslaget i handboll. Hela fyra gånger har man tagit EM-guld och alla dessa guld togs under det svenska herrlandslaget i handbolls riktiga storhetstid mellan 1994 och 2002.

Året var 1994, det svenska herrlandslaget i handboll hade fyra år tidigare tagit VM-guld. Nu var det dags för guld igen och det svenska herrlandslaget i handboll lyckades ta sig samman och besegra både Ryssland och Kroatien. Matcherna som spelades i Portugal var riktiga nagelbitare. I en av semifinalerna då Sverige spelade mot Kroatien blev ställningen 24-21 till Sverige, alltså riktigt nära en förlust. Men i finalen som spelades den 12 juni så slog Sverige Ryssland med 34-21. Detta var alltså Sveriges första EM-guld någonsin i handboll.

1998, fyra år efter senaste EM-guldet så var det dags ännu en gång. Här spelade man mästerskapet i Italien och tolv nationer var med i mästerskapet. Sveriges herrlandslag i handboll vann i detta mästerskap över Spanien som tog sig ett silver och Tyskland som tog sig ett brons. Många minns säkert finalen som spelades den 7 juni som slutade 25-23 mellan Sverige och Spanien, en väldigt jämn match med andra ord.

År 2000 så spelades EM i Kroatien. I detta europamästerskap så tar det svenska herrlandslaget i handboll sitt tredje EM-guld och detta efter att ha slagit Ryssland och Spanien. Finalen som var otroligt jämn, kanske historiens jämnaste match, slutade 32-31.

Share