Svenska damlandslaget i fotboll


Det var på sextiotalet som ett svenskt lag i fotboll skapades. Det var en grupp elever på ett universitet som var den bildade gruppen och de spelade mot ett danskt lag som blev en förlust. Men det var en historisk match och första landskampen någonsin för ett svenskt damlag i fotboll. Det var dock sex år senare (1973) som den första riktiga, officiella matchen spelades. Det var Finland mot Sverige på neutral mark (Åland) och matchen slutade också oavgjort.

Tio år senare, 1984, så vann det svenska damlandslaget i fotboll EM vilket var en stor milstolpe för Sverige och dess damlandslag. Genom historien så har svenska damlandslag i fotboll klarat sig väl och det har genom åren resulterat i att svenska damlandslag vunnit en gång, tagit silver tre gånger och brons en gång.

Det har självklart också spelats VM-mästerskap där Sveriges damlandslag i fotboll deltagit och här har de tagit silver en gång och brons en gång. Ingen vinst ännu. Det var 2003 som Sverige fick silvermedaljen efter att i guldmatchen förlorat mot Tyskland med 1-2. Matchen blev ändå historisk då det svenska damlandslaget i fotboll aldrig kommit så långt i ett VM-mästerskap tidigare.

I Olympiska spelen i fotboll har svenska damlandslaget i fotboll deltagit fyra gånger men aldrig hamnat bland tre i topp. Landslaget var dock nära att i alla fall ta brons i bronsmatchen men Tyskland som ofta sätter fällben på det svenska damlandslaget i fotboll gjorde så även här och besegrade Sverige även i denna match genom att göra 2-0.

Den största vinsten som det svenska damlandslaget har gjort var 2010 mot Azerbajdzjan på hemmaplan då man vann med sjutton mål mot noll vilket är ett snitt på ett mål var femte minut. Största förlusterna har varit att man tre gånger (!) förlorat mot Norge med 0-4.

De förbundskaptener som hållit i Sveriges damlandslag i fotboll har under åren varit cirka tio olika. Den första var en manlig spelare i division ett som ledde lagets första match. Den andra förbundskaptenen var Christer Molander som höll i Sveriges damlandslag i fotbolls första officiella match, då mot Danmark.
Senaste förbundskaptenen är Thomas Dennerby som tog över 2005, en före detta fotbollspelare i bland annat Hammarby IF på åttiotalet.

Just nu ligger Sveriges damlandslag i fotboll i toppen på FIFAs världsranking av de 150 bästa fotbollslagen (dam) i världen. Den bästa placering som Sveriges damlandslag i fotboll har haft är trea.

Det svenska damlandslaget i fotboll har varit mycket bättre jämfört med herrarnas landslag i fotboll. I det senaste VM-kvalet kom Sverige inte ens med vilket kan jämföras med damernas placering som fyra på FIFAs topplista under samma tidpunkt. Trots detta har herrarnas landslag spelat mycket längre än damernas och haft fler chanser att utveckla sig och förbättras. Det är dock lite att jämföra äpplen med päron att jämföra damernas landslag med herrarnas landslag i fotboll då de olika har olika egenskaper och kan inte riktigt jämföras med varandra. Det kan ju vara att motståndet är olika hårt på de olika mästerskapen och att detta avgjort och gör att det går så mycket bättre för damerna än för herrarna. Man kan också jämföra med USAs damlandslag i fotboll som ligger etta medan som herrarnas landslag i fotboll är rent utsagt usla och aldrig kommer eller kommit riktigt långt i en världsturnering.

Share