Svenska herrlandslaget i ishockey


Det svenska herrlandslaget i ishockey kallas på svenska också för ”Tre Kronor” och är ett väldigt omtyckta landslag.

Sverige har tagit 9 VM-guld: 1953, 1957, 1962, 1987, 1991, 1992, 1998, 2006 samt 2013
Man har dessutom tagit 18 silver och 16 Brons.
Man har tagit 2 OS-guld: 1994 samt 2006 samt två silver och fyra brons.

Sveriges herrlandslag i ishockey är ett landslag med väldigt bra meriter genom sin tid hittills. Det var 1924 som den första officiella landskampen utkämpades av svenska herrlandslaget i ishockey. Vid denna tidpunkt hade ishockeyn egentligen inte nått Sverige men efter att ha samlat ett gäng bandyspelare och några tyska ishockey-spelare som tränade på vanligt golv så deltog Sverige i OS 1924 där man ändå lyckades komma fyra.

Sedan premiären 1924 så har svenska herrlandslaget i ishockey briljerat i flera olika världsmästerskap. Det första VM-guldet togs 1953 då man i Schweiz spelade en otroligt jämn match mot Västtyskland som till slut avgjordes och Sverige vann med 3-0. Bara fyra år senare så var det dags för nästa VM-guld, denna gången i Sovjetunionen. På den tiden var Sovjetunionen en stormakt med storhetsvansinne och då de förlorade mot Sverige i guldmatchen blev chocken stor för Sovjetunionen. Det svenska herrlandslaget i ishockey kunde dock inte få sin nationalsång uppspelad för sig då bara den Sovjetiska nationalsången var tillgänglig för uppspelning (i med att de var så säkra på seger). Hela kalaset slutade dock med att hela det svenska herrlandslaget i ishockey stod och sjöng snapsvisan ’Helan går’. Detta alltså i Sovjetunionen år 1957.

Bara fem VM-mästerskap senare, 1962 så var det dags för de svenska herrlandslaget i ishockey att briljera ännu en gång och ta ett guld. Denna gången var det i USA och det svenska herrlandslaget i ishockey slog Kanada i guldmatchen med 5-3 och i detta VM förlorade inte Sverige i en enda match.

Svenska herrlandslaget i hockeys fjärde VM-guld blev femton år senare, 1987 då man i Österrike spelade finalen mot Sovjetunionen. Det blev här en upprepning av VM-finalen trettio år tidigare där svenska herrlandslaget i ishockey vann över Sovjetunionen i VM-finalen. 1987 vann man 4-2 och även här, precis som 1957 så kom Tjeckoslovakien på en bronsplats.

VM-mästerskapen i ishockey spelades 1991 i Sveriges grannland Finland. I detta världsmästerskap gör Mats Sundin sitt stora genombrott som ishockeyspelare där han visar upp sin talang och färdighet och avgör många viktiga moment som tog det svenska herrlandslaget i ishockey till att bli världsmästare i ishockey även detta året. Det svenska herrlandslaget i ishockey slog detta året både hockeynationerna Kanada och Sovjetunionen vilket gjorde Sverige till världsmästare i ishockey för femte gången.

Som om VM-gulden fem gånger tidigare inte är nog så lyckades Sverige även i VM året därpå, 1992, att ta guld. Detta VM var det femtiosjätte världsmästerskapet i ishockey och i detta VM slog man grannlandet Finland, som året innan också hade varit värdland. 1992 var det hockeynationen Tjeckoslovakiens tur att hålla i VM och här kom Tjeckiens landslag trea och tog därmed en bronsplats. I detta VM var det faktiskt flest antal deltagande länder med någonsin, hela 32 länder deltog. För detta VM var faktiskt Tjeckoslovakien historiskt då detta var det sista VM innan Tjeckien och Slovakien blev två nya nationer. Två andra nationer som det inte gick lika bra för var Ryssland/fd. Sovjet som hamnade på en femteplats vilket är en av de sämsta placeringen de tagit i historien. Upplösningen av Sovjetunionen strax tidigare kan ha varit en bidragande faktor. Men att Kanada, hockeynationen nummer ett, hamnar åtta är för många otroligt. Kanada som alltid brukat hamna på en medaljplats hamnar riktigt dåligt.

Share