Svenska herrlandslaget i fotboll


Året var 1908 då Sveriges herrlandslag i fotboll spelade sin första officiella landskamp. Denna första, historiska landskamp utkämpades mot Norge som man vann över med hela 11-3. De flesta spelare i denna första uppställning av Sveriges landslag var från antingen IFK Göteborg eller Örgryte IS. Samma år spelade man OS i fotboll där man gjorde en förlust som även idag, mer än hundra år senare är den största någonsin då man förlorade med hela 1-12 och motståndet var då England.

Under de kommande hundra åren spelade det svenska herrlandslaget i fotboll mängder av landskamper och deltog i många stora mästerskap. Elva gånger kvalificerade man till VM och tre av dessa gånger tog man en pallplats, två gånger brons och ett silver. Det var 1958 som Sverige faktiskt stod som värdland för fotbolls-VM och samma år tog man det enda silvret hittills (2011) då man förlorade i guldmatchen mot Brasilien med 12-6.

Svenska herrlandslaget i fotboll har deltagit i OS nio gånger där man också vunnit en gång och tagit brons två gånger. Året var 1948 och andra världskriget hade bara ett par år innan tagit slut. Sverige spelade en relativt jämn match mot Jugoslavien och man vann tillslut med 3-1 varav ett mål som Sverige gjorde var på straff.  I EM-mästerskapen har det gått något sämre då man bara deltagit fyra gånger och ett brons har tagits.

Det finns mängder av legendariska fotbollspelare som spelat i det svenska herrlandslaget i fotboll under åren. Den man som spelat absolut flest landskamper är Thomas Ravelli som stått som målvakt hela 143 landskamper mellan åren 1981-1997 där han gjorde sin absolut största merit 1994 då han gjorde en straffräddning i bronsmatchen mot Rumänien och därmed säkrade Sveriges brons som också togs 1994 efter att ha förlorat mot Italien. En annan stor profil inom det svenska herrlandslaget i fotboll är högerbacken Roland Nilsson som spelat  116 landskamper mellan åren 1986 till 2000. Roland Nilsson var också med i matchen som avgjorde att VM-bronset togs 1994. Ingen har väl kunnat undgå att legenden Zlatan ”Ibra” Ibrahimovic spelat i det svenska herrlandslaget i fotboll och även bidragit till stora framgångar från det att han värvades 2001 då han kommande åren gjorde mål i var tredje landskamp.

De två största vinsterna som det svenska herrlandslaget i fotboll gjort är då när vann med 12-0 mot Lettland 1927 samt vann med 12-0 mot Sydkorea 1948. Den största förlusten var 1908 i en av de absolut första landskamperna man utkämpade då det svenska herrlandslaget i fotboll förlorade mot Storbritannien med 1-12. Man kan säga att Sveriges största framgångar inom fotbollen varit i mitten av 1900-talet då man tog många viktiga segrar och imponerande placeringar. Det började med att Norge besegrades med 10-0 år 1945 vilket tre år senare följdes av man vann olympiska spelen i fotboll. Många svenskar känner också till de legendariska spelare som spelade i det svenska herrlandslaget i fotboll under detta årtionde. Det är namn som Gunnar Gren och Gunnar Nordahl som satt spår i fotbollens historia. Gunnar Gren gjorde en av sin största merit som spelare i Sveriges herrlandslag i fotboll då han i guldmatchen mot Jugoslavien i OS gjorde matchens första mål i tjugofjärde minuten men även svenska herrlandslaget i fotbolls tredje mål i denna matchen på en straff. Gunnar Gren avgjorde därmed hela OS i fotboll med sina två mål. Matchen slutade 3-1 till Sverige. Som om dessa fantastiska år för det svenska herrlandslaget i fotboll inte var slut så lyckades man kommande OS 1952 ta ett brons och där emellan även ett VM-brons i Brasilien 1950. Året var 1958 då man lyckades ta ett VM-silver på hemmaplan vilket är en av de största framgångarna som svenska herrlandslaget i fotboll någonsin haft under hela sin verksamma tid. Många kanske känner igen namnet Laban Arnesson inom fotbollssammanhang. Laban Arnesson var en förbundskapten på åttiotalet som var mindre framgångsrik på att få det svenska herrlandslaget i fotboll att kvalificera till de stora mästerskapen. Efter att Olle Nordin tog över gick det inte heller så mycket bättre och man kan säga att åttiotalet fram till 1994 var en av det svenska herrlandslaget i fotbolls sämre perioder någonsin. Värst kan ha varit under VM-mästerskapet 1990 då Sveriges herrlandslag i fotboll inte lyckades ta några poäng över huvudtaget. Tommy Svensson är ett namn som många svenskar känner till. Tommy Svensson är förbundskaptenen och mannen som tog det svenska herrlandslaget i fotboll ur smutsen och lyckades briljera 1994 då han tog det svenska herrlandslaget i fotboll till en bronsmedalj. Det fanns dock många motgångar under Tommy Svenssons karriär som förbundskapten för det svenska herrlandslaget i fotboll.

Under åren har det varit många förbundskaptener och en av de största och mest betydande förbundskaptenerna var Lars Lagerbäck som mellan år 2000 och 2009. Den första perioden som förbundskapten var den mest framgångsrika och de sista åren var något mindre framgångsrika vilket ledde till ett byte till Erik Hamrén. Under Lars Lagerbäcks tid som förbundskapten så kom det svenska herrlandslaget i fotboll med i EM-mästerskapet år 2000, 2002, 2004, 2006 och 2008.

Det svenska herrlandslaget i fotboll har under det senaste hundra åren haft en bra framgång i fotboll med många uppgångar och nergångar. I Sverige har fotbollen blivit en stor sport delvis på grund av de framgångar som Sverige haft och många profiler har växt fram genom fotbollen och fotbollen är idag en sport som i Sverige gjort mycket inom idrotten. Många barn och ungdomar ser upp till de som spelar i det svenska herrlandslaget i fotboll och vill också bli en av dom vilket har gjort att många barn och ungdomar idag spelar fotboll på fritiden. När det svenska herrlandslaget i fotboll spelar en match i kval till mästerskap eller i ett mästerskap så stannar ofta hela nationen upp för att skåda det svenska herrlandslaget i fotboll göra upp. Oavsett kön, ålder och intressen så vet de flesta svenskar vad många tidigare eller nuvarande spelare i det svenska herrlandslaget i fotboll heter och ser ut. Många känner också till historiska händelser som till exempel VM 1994. Fotboll och det svenska herrlandslaget i fotboll förenar många svenskar och har gjort Sverige till en riktigt fotbollsälskande nation.

Share