Svenska damlandslaget i handboll


Det svenska damlandslaget i handboll har haft det tungt i det stora VM- och OS-mästerskapen där de sällan kvalificerar. I OS har det svenska damlandslaget i handboll kvalificerat en gång, detta var 2008 och då kom de åtta vilket faktiskt är en relativt bra placering om man jämför med att de inte kvalat så många gånger innan. Vad gäller VM-mästerskapen så har det svenska damlandslaget i handboll varit mycket bättre på att kvalificera. Första gången var 1993 då de kom sexa, VM-mästerskapet därpå kvalade de också in och kom elva. 2001 kvalade de in och kom åtta och 2009 kom de på trettonde plats.

I EM-mästerskapen har det gått något bättre. Första kvalificeringen var 1994 då de kom sjua, mästerskapet därpå kom de åtta och under EM-mästerskapen mellan 2002 och 2008 hamnade de alltid någonstans mellan femtonde och sjätte placering. Bästa EM-mästerskapet som det svenska damlandslaget i handboll gjorde var 2010 då kom tvåa och därmed tog silver. De förlorade finalen mot Norge som vann med 25-20.

Det svenska damlandslaget i handboll har varit ett ungt lag med unga damer. I synnerhet under EM-silvret 2010 där flera spelare var nitton till tjugoett år gamla. I med deras EM- silver fick de också en plats i VM 2011 utan att behöva kvalificera. Det har varit flera framgångsrika handbollspelare som spelat i det svenska damlandslaget i handboll. An av dessa är Matilda Boson som sedan hon började i det svenska damlandslaget i handboll 2002 och under sina åtta första år i handslaget gjorde 170 landskamper och 420 mål. Hon var en av de spelare som bidrog till silver i EM- mästerskapen i handboll 2010 där svenska damlandslaget i handboll förlorade mot Norge men kom tvåa. Madeleine Gustafsson är en handbollsmålvakt som var aktiv i det svenska damlandslaget i handboll mellan 2001 och 2009 där hon spelade 150 landskamper.

Även om det svenska damlandslaget ännu inte kommit riktigt långt i ett världsmästerskap så har den historiska rankingkurvan gått uppåt. Efter att från börjat inte kvalificerat in till något stort mästerskap överhuvudtaget till att börja kvalificera sig in nästan varje gång och nu på senare år till och med tagit ett EM-silver så verkar det svenska damlandslaget i handboll vara på god väg uppåt.

Share