Svenska damlandslaget i ishockey

Det svenska damlandslaget i hockey spelade sin första officiella landskamp 1987 då man spelade mot Kanada. Sedan denna landskamp så har det svenska damlandslaget i hockey deltagit i flera OS-, VM- och EM-mästerskap. Sveriges damlandslag i Hockey har varit framgångsrikt i EM där de tagit hem hela fyra silvermedaljer men också vunnit 1996. De fyra silvermedaljerna togs alla efter att ha förlorat mot Finland och guldmedaljen togs efter att ha spelat mot Finland i en spännande EM-final.

På Internationella Ishockeyförbundets världsrankinglista så ligger det svenska damlandslaget i hockey fyra (2011) vilket väldigt mycket liknar herrarnas landslag i hockey som ligger trea.

Genom åren har det svenska damlandslaget i hockey tagit två VM-brons men också ett OS-silver och ett OS-brons. Den största meriten är självklart OS-silvret som 2006 togs efter att ha förlorat mot de regerande olympiska mästarna Kanada. Hade det svenska damlandslaget i hockey tagit guldet detta år hade det inneburit att Sverige varit regerande olympiska mästare i både dam- och herrhockey. Nästkommande OS i Vancouver så tog Kanada på hemmaplan segern på både dam- och herrhockey och är just nu regerande olympiska mästare i hockey.

I VM-laget i hockey (2008) så var många spelare från AIK och Leksand IF. Även i OS-laget (2006) så var många spelare från AIK men då också Segeltorps IF.

Sveriges damlandslag i hockey har en bra historia med många meriter (som att slå USA i hockey) och under VM i hockey 2011 kan mycket hända. Det återstår att se hur svenska damlandslag i hockeys framtid ser ut, men ljus är den nog, precis som syskonet svenska herrlandslaget i hockey är.

Share